Ο όρος ''ψυχοθεραπεία'' χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Dendy το 1853 στο άρθρο του με τίτλο ''Psychotherapeia, or the Remedial Influence of Mind'' όπου όρισε την ψυχοθεραπεία ως ''...την πρόληψη και θεραπεία μέσω ψυχικής επιρροής'' (Colp, 1989, σελ 2147). Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από τετρακόσια Ψυχοθεραπευτικά μοντέλα. Μέσω του αείμνηστου καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών - Ψυχολόγου κ Κοσμόπουλου Αλεξάνδρου, γνώρισα το 2012 την Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία. Η Ψυχοδυναμική, εμφανίστηκε για να ανταποκριθεί σε ανάγκη για πιο σύντομες, οικονομικά ανεκτές θεραπείες, και συνεχίζει στη σύγχρονη εποχή να ανταποκρίνεται στο ρόλο της. Ο αριθμός των συνεδριών είναι μία την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες του αναλυόμενου. Πρόκειται για μια βραχύχρονη θεραπεία όπου ο αναλυτής βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον αναλυόμενο, και είναι ενεργός στη θεραπευτική διαδικασία. Η συμβουλευτική, είναι μέθοδος ψυχικής επιρροής μέσω της οποίας επιτυγχάνονται η πρόληψη ή/και η θεραπεία.
Εστιάζοντας στην πρόληψη ή/και την έγκαιρη θεραπεία, αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο με τις ηλικιακές ομάδες όπου τα αποτελέσματα της ψυχικής επιρροής είναι πιο εμφανή αλλά κυρίως πιο ουσιαστικά: Προγεννητική, βρεφική, νηπιακή, παιδική και εφηβική, είναι οι ηλικίες στις οποίες η ενίσχυση του καλού εαυτού που όλοι μας είμαστε, είναι πιο εύκολη απ'ό,τι αργότερα. Είναι αυτονόητο βέβαια, πως σε κάθε στιγμή της ζωής του ο Άνθρωπος, έχει τη δυνατότητα για αυτοβελτίωση. Όλοι μαζί προσπαθούμε, σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε.
Ήδη από τη σύλληψη μέχρι και το τέλος της νηπιακής ηλικίας, όλα έχουν τεράστια σημασία στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Ανθρώπου. Πρώτο ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση του ατόμου, η ιδιοσυγκρασία του, αμέσως επόμενο παίζουν οι γονείς (ή κηδεμόνες) του κι έπειτα η πρώτη του κοινωνία (βρεφονηπιακός σταθμός-προνήπιο). Μέχρι έναν αιώνα πριν, η αγάπη και το ένστικτο ήταν αρκετά για να είναι κάποιος καλός γονέας.
Σήμερα, στην εποχή της πληροφορίας, δυστυχώς αυτά δεν αρκούν και χρειάζονται πολλές κι εξειδικευμένες γνώσεις, που μπορεί κάποιος φιλομαθής και προοδευτικός άνθρωπος, να αναζητήσει από κάποιον ειδικό, είτε είναι ήδη είτε επιθυμεί στο μέλλον να γίνει καλός γονέας.
Στην παιδική ηλικία, όπου η ηθική ανάπτυξη είναι γεγονός, το παιδί μαθαίνει τους κανόνες της κοινωνίας της οποίας είναι ήδη μέλος, και γράφοντας τη λέξη κανόνες, δεν αναφέρομαι στα ''πρέπει'' αλλά στο τί είναι καλό να συμβαίνει.
Στην εφηβεία, όπου το Εγώ ''κατακερματίζεται'', ο έφηβος χρειάζεται κυρίως χώρο και χρόνο δικό του.
Σε όλα τα πιο πάνω επιγραμματικά αναφερόμενα ηλικιακά στάδια, εκτός από την Αγάπη, το Ένστικτο και τις Γνώσεις, απαραίτητη κρίνεται η Επικοινωνία, και αυτό είναι το κύριο πεδίο στο οποίο εργαζόμαστε στο γραφείο μου, διότι στην παρούσα εποχή, θεωρώ πως η έλλειψη της ουσιαστικής Επικοινωνίας είναι υπεύθυνη για πολλές παθολογίες, ως εκ τούτου αυτή είναι που προέχει να ρυθμίσουμε, ξεκινώντας από την ψυχική ενδυνάμωση.
Τέλος, σε όλους τους ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της διαπαιδαγώγησής μας, γίνονται λάθη, άλλοτε σημαντικά άλλοτε ασήμαντα, άλλοτε εν γνώσει των γονέων (ή των εκπαιδευτικών), άλλοτε εν αγνεία αυτών. Ακόμα κι όταν λοιπόν το άτομο είναι ενήλικο κι έχει περάσει από όλα αυτά τα σημαντικά στάδια χωρίς να έχει ανακαλύψει ακόμα τον πραγματικό του εαυτό, θεωρώ πως ποτέ δεν είναι αργά να πετάξει όσα πιέζουν την ψυχή του και να ελευθερωθεί.
All Rights Reserved
Κωνσταντίνος Βανδώρος, Ψυχολόγος / Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική προστασίας δεδομένων | Powered By Vrisko.gr